Sunday, January 23, 2011

Anak-Anak : Antara Pesan Kita Dan Pesan Luqman


Untuk anak-anakku yang sedang membesar.
Anak-anakku,

Abi mungkin bukanlah bapa terbaik untuk memberikan nasihat-nasihat terbaik juga. Tetapi izinkan Abi memetik kata-kata nasihat Luqman Hakim semasa menasihati anak-anak kesayangannya.

Mudah-mudahan nasihat-nasihat tersebut menjadi nasihat untuk anakanda-anakanda juga.

Antara pesanan-pesanan Luqman untuk anak kesayangannya.

1. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:" Wahai anak kesayanganku, janganlah Engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu Yang lain), Sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman Yang besar".

2. (Luqman menasihati Anaknya Dengan berkata): "Wahai anak kesayanganku, Sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau Yang buruk) sekalipun seberat bijih sawi, serta ia tersembunyi di Dalam batu besar atau di langit atau pun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya); kerana Sesungguhnya Allah Maha Halus pengetahuanNya; lagi amat meliputi akan Segala Yang tersembunyi.

3. "Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan Yang mungkar, dan Bersabarlah atas Segala bala bencana Yang menimpamu. Sesungguhnya Yang demikian itu adalah dari perkara-perkara Yang dikehendaki diambil berat melakukannya.

4. "Dan janganlah Engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah Engkau berjalan di bumi Dengan berlagak sombong; Sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang Yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.

5 . "Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai".

Razak Nordin berpesan : Pesanan kita untuk anak-anak kesayangan kita, bagaimana?

No comments:

Share/Bookmark