Thursday, August 25, 2011

'Misteri' Lelaki KacakMuhasabah diri, 25 Ramadan dengan maksud hadis-hadis di bawah ;

Rasulullah (Sallallahu Alaihi Wasallam) bersabda : "Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati. Selepas pengebumian dan semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga."

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata, "Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Janganlah kamu bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih."

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bau-bauan kesturi. Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :"Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya selain daripada al-Quran, mahupun dari nabi atau malaikat."

Pertanyaan untuk AKU DAN KAMU-KAMU.

Adakah bacaan-bacaan yang kita baca setiap hari akan menjadi 'lelaki kacak' yang akan membela dan membawa kita ke syurga atau sebaliknya menjadi lelaki 'paling hodoh' yang tidak membela tetapi membawa kita ke neraka?

No comments:

Share/Bookmark